Blog Posts - Ostematrix



Jenis-jenis Psoriasis dan Komplikasinya

Psoriasis adalah penyakit yang disebabkan oleh sistem imun badan yang menyerang sel kulit yang sihat secara cepat. Kebiasaan kulit kita akan membuat sel baru setiap 3 bulan, tetapi bagi penyakit psoriasis, ia berlaku terlalu pantas sehingga ia jadi b...
by Vitamin Cerdik on Dec 12, 2016

Cara Atasi Vertigo Dengan Selamat

Sudah lama sebenarnya saya dengar kisah pesakit vertigo dan bagaimana Shaklee membantu rawatan kepada pesakit ini. Tapi kali ini baru saya ada seorang pesakit vertigo, paling best, alhamdulillah ikhtiar yang saya cadangkan itu berupaya memberikan nik...
by Vitamin Cerdik on Dec 6, 2016

Suplemen Sesuai Untuk Pesakit Buah Pinggang

Dengan saya sekarang ini ada 2 orang customer pesakit buah pinggang. Pertama seorang wanita penghidap SLE, seorang lagi adalah pesakit diabetes. Kedua-duanya punyai komplikasi yang sama iaitu buah pinggang bocor atau nephrotic syndrome. Sejujurnya me...
by Vitamin Cerdik on Sep 4, 2016

Shaklee Bantu Rawati Diabetes dan Masalah Buah Pinggang

Pesakit diabetes cenderung hadapi masalah buah pinggang Mereka yang memiliki sejarah keluarga pernah menghidapi masalah buah Pinggang, berusia lanjut iaitu 50 tahun ke atas, menghidap kencing manis, darah tinggi atau gout, mengambil ubat penahan saki...
by Vitamin Cerdik on Aug 23, 2016

Kepentingan Kalsium Untuk Ibu Hamil dan Menyusu

Selalunya bila mengandung dan menyusukan anak, paling diberikan kepentingan adalah keperluan kalsium. Sebab itu juga banyak produk jenis tenusu diperkenalkan untuk golongan ini. Tapi sejauh mana dan mengapa kalsium penting untuk ibu hamil dan menyusu...
by Vitamin Cerdik on Aug 3, 2016

Ostematrix Bukan Sekadar Kalsium

Alhamdulillah hari ini berpeluang menulis lagi di blog ini. Sebenarnya agak sibuk juga bulan lalu sebab menjaga anak-anak dijangkiti Chicken Pox. Lepas seorang, seorang anak yang dijangkiti. Memang letih campur risau. Jadi tergendala juga aktiviti me...
by Vitamin Cerdik on Aug 2, 2016

9 Perkembangan Bayi dan Keperluan Nutrisi Ibu Mengandung

Baru-baru ini ada terbaca di laman web PAMA berkenaan 9 Perkembangan Bayi Dalam Kandungan yang tentu semua ibu ingin tahu. Yelah, kita sedang mengandung, tentu sekali kita ingin tahu apakah bayi dalam kandungan kita buat, dan bagaimanakah perkembanga...
by Vitamin Cerdik on Apr 17, 2016

Berpantang Makan Di Kalangan Ibu Menyusu

Dulu-dulu saya selalu juga berpantang makan disebabkan anak masih menyusu. Masa ambil keputusan menyusu dulu, ramai yang kata makan kena pantang. Kalau tidak anak boleh kena angin, sembelit dan sebagainya. Mulalah masa itu berbahagi juga rasa, hendak...
by Vitamin Cerdik on Mar 21, 2016

Sakit Pinggang Hilang Dengan Set Shaklee

Saya teruja juga hendak kongsikan testimoni adik saya berkenaan sakit pinggang. Ceritanya satu hari kami solat berjemaah di rumah. Sebab dia solat masbuk, jadi perasanlah dia solat duduk rupanya. Bila ditanya, sebab sakit pinggang yang dulu tidak bai...
by Vitamin Cerdik on Jan 21, 2016

Penawar Resdung Paling Mujarab dan Selamat

Saya teringat masa suami saya diserang sakit kepala yang teruk beberapa bulan sebelum ini. Sakitnya di sebelah pagi hingga tengahari. Suami saya ini memang tidak beritahu dia sedang sakit, kecuali demam memang saya sendiri boleh perasan dia tidak sih...
by Vitamin Cerdik on Dec 21, 2015

Senaman yang Diperlukan untuk Tulang Sihat

Teks: Norhana MarsomAssalamualaikum w.b.t,Senaman yang Diperlukan untuk Tulang Sihat | Sejauh mana kita ni minum susu untuk kebaikan tulang kita sendiri?. Kebanyakan kita minum susu ketika kecil, bila meningkat dewasa pengambilan susu sangat terhad.

TELEKUNG REEHANS PILIHAN TERKINI MUSLIMAH

Assalamualaikum semua..Setelah membaca tajuk tersebut, pasti anda semua tertanya-tanya. Apa kaitan Telekung Reehans ini dengan kedai vitamin saya ni.Relax.. Sebenarnya ini adalah salah satu SEO contest yang dianjurkan oleh otai blogger kita saudara h...
by Hannah Vita Shoppe on Sep 4, 2015

DOA SUSAH TIDUR MALAM

Assalamualaikum semua..Semasa saya remaja dulu saya memang kerap susah nak tidur malam. Setiap kali nak tidur malam je, otak berlegar-legar pikir macam-macam. Kadang-kadang saya pelik apa la yang saya fikir kan sampai tak boleh tidur.Nak dijadikan ce...
by Hannah Vita Shoppe on Aug 28, 2015

10 PERKARA TENTANG SUSU IBU YANG ANDA MUNGKIN TAK TAHU

Assalamualaikum dan salam sejahtera...Ada yang masih gigih mengepam tak. Mungkin ada juga yang dah weaned off. Apa juga status anda, saya pasti semua ibu-ibu nak tahu kan, apa sebenarnya yang ada dalam susu ibu yang lazat berkrim disukai baby kita tu...
by Hannah Vita Shoppe on Aug 11, 2015

CARA ELAKKAN KEKEJANGAN KETIKA MENGANDUNG DENGAN BERKESAN

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Beberapa hari lagi baby girl saya, Amani Safiyyah dah nak masuk setahun. Ya allah.. I am soo exited.Tetiba terasa rindu time dia kecik buat rasa nak mengandung lagi. Hehe. Bila teringat time mengandung ni, te...
by Hannah Vita Shoppe on Aug 4, 2015

5 CARA MUDAH RAWAT DEMAM PANAS BAYI BAGI IBU MUDA.

Assalamualaikum semua..Baru-baru ni bayi saya demam. Sebagai seorang ibu untuk pertama kali, saya tak ada pengalaman bagaimana nak tangani masalah ini.Jadi saya pon tergerak hati nak share TIPS atau CARA MUDAH untuk RAWAT DEMAM PANAS BAYI u...
by Hannah Vita Shoppe on Jul 1, 2015

SEBAB KENAPA IBU MENGANDUNG PERLU MAKAN VITAMIN

Assalamualaikum semua..Baru-baru ini saya mendapat tahu bahawa officemate saya mengandung anak ke-4. Alhamdulillah. I'm happy for her. Anak dia yang ke-3 pon dah 3 tahun kalau tak silap. Masuk 3 bulan kandungan dia. Sebelum kami tahu yang dia pregnan...
by Hannah Vita Shoppe on Jun 9, 2015

7 PEMAKANAN IBU MENYUSU SUPAYA KEKAL BERTENAGA DI BULAN PUASA

Assalamualaikum semua..Ibu-ibu muda sekalian. Masih cekal kah anda menyusukan si kecil anda? Hehe Kalau boleh, tentu la nak ikut sunnah kan sampai bayi kita berusia 2 tahun. Betul tak. Ada beberapa hari lagi nak puasa ni. Ibu-ibu semua dah bersedia k...
by Hannah Vita Shoppe on Jun 5, 2015

Kalsium dan Magnesium Penting untuk Tidur Berkualiti

Teks: Norhana MarsomAssalamualaikum w.b.t,Saya jenis yang tak suka minum susu, bukan salah susu tu tapi salah saya ni haa yang tak pandai nak menikmati keenakan susu tersebut. Kandungan utama dalam susu tentulah kalsium kan. Kekurangan kalsium akan m...

#1: Vitamin Untuk Mereka Yang Pernah Patah Kaki

Teks: Norhana MarsomGambar: Norhana MarsomAssalamualaikum w.b.t,Baru ada masa nak update entri. Tadi pergi kenduri kahwin kat kampung ni. Tak tolong rewang tapi rewang makan je. :) Nak dijadikan cerita, tadi ada seorang makcik ni tanya lah saya ni. Y...


Trending Topics

Close