Blog Posts - SpråkEtt skånskt språk

Skånska är ett samlingsbegrepp för de dialekter som idag talas i Skåne. De sydskandinaviska folkmål som talades i Skåneland innan ockupationen 1658 brukar också benämnas skånska. Skåneland är en historisk, språklig och kulturell region. D...
by KEYO GHETTSON on Sep 15, 2014

Vett och etikett

I internets barndom, för sådär 20 år sedan, skrevs det mycket om vett och netikett. Jag vet inte om det är någon som bryr sig om det längre. Jag tror min blogg har läsare som är intresserade av att lära sig något och bli inspirerade. Jag h...
by Hjärnfysik on Mar 17, 2014

Sjur

Norsk språk mangler ett ordSom sørlending opplever eg at norsk språk (norske ordlister) mangler ett ord: sjur - eller skjur, - eg veit ikkje korleis det skal stavas, for eg finner det ikkje i ordlistene.Det er noe liknande trå eller ru, - det er...
by HaraldS on Feb 20, 2012

Ingeborg = Emma

Amerikanerane har standard kallenavn. Dick, Bob, Bill, Gene og Chuck vil normalt vere døpt som Richard, Robert, William, Eugene og Charles. Peg er oftast døpt som Margaret.Eg veit om fleire som heiter Kirsten/Kristin/Kristine og som blir kalla Titt...
by HaraldS on Feb 19, 2012

300 år gamle dialektprøver

Skriftspråket var dansk, lydbåndopptak har vi ikkje, film har vi ikkje, - kan vi vite noe om dialekten 300 år tilbake i tida?Vi her ei kjelde som sier noe: dei lokale stedsnavna. Da tenker eg på navn som er brukt lokalt, og som blir videreført i...
by HaraldS on Feb 1, 2012

Stedsnavn som etternavn - fra Robert Skott til Gabriel Engedal

Kom Friis fra Frisland?Opprinnelig var ikkje stedsnavnet et etternavn slik vi forstår det i dag. Det var ein adresse. Men når ein person flytta, og tok med seg stedsnavnet, - da var det blitt et etternavn. Ein av mine aner på Øyslebø på 15-hund...
by HaraldS on Jan 30, 2012

Godt nytt år!

Heiter det "godt nyttår" eller "godt nytt år"?Eg meiner både og. Eg seier "godt nyttår!" til dei eg møter i dag. Men i ei overskrift, som kan bli lest med trykk på alle tre ord, så kan den delte skrivemåten gi rom for litt meir ettertanke -Mi...
by HaraldS on Jan 1, 2012

Har du for mye selvtillit?

I dag skal jeg skrive om noe som irriterer meg skikkelig. Dette er noe som faktisk plager meg mer enn de dunete, små paraplyene som fyker rundt etter at alle løvetennene har nyst –og de plager meg ganske mye. Jeg skal skrive om amerikanere so...
by Gneldrebloggen on Aug 23, 2010

Fjesboka - og språk

Først lurer eg på: ordet "fjes", kjem det fra engelsk "face"?Uansett synes eg fjesbok er et godt norsk ord. Det gjelder å vise seg fram.Eg er inne på Fjesboka. Eg er ikkje spesielt aktiv, men eg følger med. Det blir et spesielt språk, med sånn...
by HaraldS on Apr 7, 2010


Trending Topics

Close