Blog Mrs Nury Blog Posts

  • Kesalahan Apabila Mendengar
    on Aug 24, 2011 in Nukilan Mrs Nury
    Aku percaya semua manusia di muka bumi ini lebih suka mendengar tentang perihal keburukan orang lain berbanding kebaikan, SETUJU atau TIDAK? Tiada siapa yang suka apabila mendengar orang lain baik, elok, sempurna atau lebih dari kita betul? Akan terb...
  • Wordless Wednesday #1
    on Aug 23, 2011 in Koleksi Video Pilihan
    Selamat Menyambut Ulangtahun KEMERDEKAAN ke-54[p/s: Gambar diperolehi dari Google]...
  • ISU MURTAD : PERKARA SEBENAR PEMERIKSAAN JAIS DI GEREJA DAMANSARAMrs Nury : ISU MURTAD SEMAKIN MENJADI-JADI DI NEGARA KITA MALAYSIA. TINDAKAN SERIUS WAJAR DIAMBIL OLEH PIHAK YANG BERKAITAN BAGI MEMBENDUNG MASALAH INI DARIPADA MELARAT, NAMUN APAKAH PERANAN KITA??Assalamualaikum para pelawat semua, harap semuanya da...
  • ABDUL FARIQUE : SAYA NAK TUKAR TEMPLATE SAYA!
    on Aug 9, 2011 in Jom Join Contest
    [salah satu header design ABDUL FARIQUE]5 SEBAB MENGAPA AKU MAHU TUKAR TEMPLATE1. Aku dah gunakan template merah ni selama setahun [sejak bulan puasa tahun lepas]. Ada keinginan   untuk tukar template tapi belum jumpa&nb...
  • Jangan 'Curang' Dalam Aktiviti Niaga
    on Aug 5, 2011 in Jurnal Mrs Nury
    Pada bulan Ramdhan ni banyak gerai/ bazar Ramadhan didirikan. Inilah peluang kepada umat Islam khususnya untuk mencari pendapatan sampingan sepanjang bulan Ramadhan YANG MULIA dengan berniaga tidak kira juadah berbuka puasa, barangan keperluan sempen...
  • Perbezaan Antara Ilmu & Harta
    on Aug 2, 2011 in Islam Itu Indah
    Telah disampaikan oleh Ali r.a kepada 10 orang Khawarij yang telah bertanya kepadanya; 1. Ilmu adalah warisan nabi-nabi, sedangkan harta adalah warisan Qarun, Syidad atau Firaun. 2. Orang yang berilmu ramai kawannya sedangkan orang yang berharta ra...
  • Si Pengemis Dan Isterinya Yang Cantik
    on Aug 2, 2011 in Kisah Teladan Islam
    Al-Kisah; Pada suatu hari, ketika sepasang suami isteri sedang duduk menikmati makanan di ruang tamu, datanglah seorang pengemis yang berpakaian lususuh dan kelapran meminta belas kasihan mereka. “Tolong saya tuan, saya sangat lapar kerana sejak d...
  • Wasiat Nabi Adam Kepada Puteranya
    on Aug 2, 2011 in Kisah Teladan Islam
    Nabi Adam a.s berwasiat kepada puteranya lima perkara dan menyuruh anaknya mewasiatkan kepada puteranya dan seterusnya. Lima wasiat itu ialah :1. Katakan kepada putera-puteramu, jangan berasa tenang dengan dunia ini, kerana ketika aku berasa ten...
  • Bersabarlah Dengan Sikap Isteri
    on Aug 2, 2011 in Kisah Teladan Islam
    Diceritakan; Seseorang telah datang ke rumah khalifah Umar Al-Khatab untuk mengadukan perihal perangai buruk isterinya. Sebaik orang itu tiba di hadapan pintu rumah Khalifah, dia terdengar suara isteri Khalifah yang kuat mengata nista kepada Khalifa...
  • Jangan Sesal Perkara Yang Lalu
    on Aug 2, 2011 in Kisah-Kisah Motivasi
    Jangan sesal perkara yang lalu. Jangan risau dengan perkara yang akan datang. Guna sepenuhnya masa kini dengan mengenang dan mengingati Allah s.w.t selalu. Sentiasa bersedia untuk menghadapi kematian dan pungut bekalan untuk ke jalan ke akhirat itu.
  • 10 Jenis Orang Islam Yang Kejam
    on Aug 2, 2011 in Dakwah My Arena's
    1. Orang yang berdoa untuk dirinya sendiri tetapi tidak mendoakan anak-anaknya serta untuk kaum mukmin2.  Seseorang yang membaca Al-Quran, tetapi tiap harinya tidak membaca seratus ayat3. Seorang yang masuk masjid lalu keluar dan...
  • Antara Akal Dan Syahwat
    on Aug 2, 2011 in Kisah Teladan Islam
    Rabi'ah Al-Adawiyah menjadi balu setelah kematian suaminya. Tidak lama datanglah Hassan Bisri dan teman-temannya ke rumah Rabi'ah untuk meminangnya lalu mereka pun di persilakan masuk. Setelah menurunkan tabir, Rabi'ah duduk dibelakangnya seraya berk...
  • Lelaki Yang Faham Bahasa Binatang
    on Aug 1, 2011 in Kisah Teladan Islam
    Ada seorang lelaki yang memiliki beberapa ekor binatang ternakan. Dia telah mendengar ada seorang lelaki bernama Musa yang faham bahasa binatang. Lalu lelaki itu telah mencari dan merayu kepada Musa supaya mengajarnya bahasa binatang. Setelah belajar...
  • Alasan 4 Golongan
    on Jul 31, 2011 in Dakwah My Arena's
  • Selamat Berpuasa Muslimin & Muslimat
    on Jul 28, 2011 in Islam Itu Indah
    Assalamualaikum, Salam 1 Malaysia & Yuuuhuuu![Gambar diperolehi dari Google] Sempena kedatangan Ramadhan yang mulia lusa, aku ingin mengambil kesempatan dan peluang kepada semua kaum keluarga, sanak saudara, sahabat handai, kawan-kawan, rakan Pe...
  • Kisah Seorang Pekerja Forensik
    on Jul 24, 2011 in Catatan eBiz
    [Gambar diperolehi dari Google]Baru-baru ni aku dan suami berjumpa seorang prospek – bekerja sebagai di jabatan Forensik di salah sebuah hospital disini. Agak lama temujanji dibuat akhirnya kami dapat berjumpa juga. Seperti yang dijanjikan kami ber...
  • Kisah Benar Syaitan Di Kenduri Kahwin
    on Jul 22, 2011 in Kisah Teladan Islam
    [Gambar diperolehi dari Google]Menurut apa yang diceritakan oleh Tok Dahaman, suatu hari katanya, dia bersama isterinya berjalan hendak ke kenduri kahwin di hujung kampung. Malangnya, ketika itu hujan turun dengan lebatnya. Maka terpaksalah mereka me...
  • Restoren Mana Pilihan Kita?
    on Jul 19, 2011 in Nukilan Mrs Nury
    Assalamualaikum, Salam 1 Malaysia & Yuuuhuuu![Tempat makan yang mana jadi pilihan kita?]Aku percaya pada masa kini lebih ramai yang suka makan diluar berbanding memasak sendiri di rumah terutamanya warga kota. Kenapa? Kesibukan bekerja dan kesunt...
  • Tuntutan Ambiga Melalui IFC - Part 2
    on Jul 13, 2011 in Politik Oh Politik
    1. Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibu bapa Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.~ Mrs Nury ~ Hhmmm.. Kalau gitu, seorang anak yang dilahirkan ibu bapa Hindu pun tak seharunya menjadi orang Hindu/ India. Okey tak...
  • Tuntutan Ambiga Melalui IFC
    on Jul 11, 2011 in Politik Oh Politik
    1. Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibu bapa Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.2. Orang bukan Islam yang telah memeluk Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali ke agama asal mereka [murtad] dan tidak boleh dikenakan...
Close